Leta djurspår

Jag vill helst vara utomhus varje dag för det får mig att må bra inifrån och ut. Roligast är det om jag även får med mig min dotter ut. Att vara i naturen ska vara lustfyllt tycker jag, inte något måste eller krav, så jag har alltid försökt att göra varje dag och varje promenad till ett litet äventyr för henne.

För att få barn att tycka att det är spännande och roligt varje gång man går ut måste man som vuxen vara lite påhittig. Jag kom tidigt på att det underlättar om man har ett bestämt mål med sin tur, till exempel ”Ska vi se om vi kan hitta några älgspår idag?”, ”Ska vi se hur många myrstackar vi hittar idag?”, ”Hur många kottar tror du att vi kan räkna till under promenaden?” och så vidare. Det bör såklart vara ett mål som man är i stort sett säker på att man kommer att kunna uppnå under utevistelsen!

När man väl är ute är det bara att använda sig av den magiska frasen med jämna mellanrum, och hålla ögon och öron öppna och hjälpa barnet att hitta det man letar efter. Sedan gäller det förstås att man själv också tycker att det är intressant, annars märker barnen det direkt! Man kan inte lura barn! Så – gå ut och ha kul tillsammans! ❤

PS. Om du inte är så bra på det här med djurspår, som jag använde som exempel, kan det vara lite spännande att titta på olika spår på datorn/paddan innan man går ut, och lära sig tillsammans, till exempel hos ”Unga fakta”. DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: