Planering pågår

Att planera är något jag verkligen älskar att göra, och dessutom är riktigt bra på om jag får säga det själv. Jag är som en detektiv som spårar upp all information om mina utflyktsmål, både den uppenbara och annan, och jag lämnar ingenting åt slumpen när jag ska besöka ett nytt ställe.

Den här veckan har jag ägnat en stund varje dag (mellan febertopparna) åt att börja planera en vårutflykt som jag ska göra med min närmaste vän X när han kommer ner och hälsar på. Vi har alltid alldeles för kort tid på oss för våra naturäventyr, men vi brukar använda tiden väl och få ut väldigt mycket av våra turer. Förmodligen delvis för att vi båda två är väldigt bra på att planera.

Turen jag klurar på just nu handlar om två till tre dagar i Skånes nationalparker Stenshuvud och Söderåsen där ingen av oss har varit. Jag läser på om parkerna, studerar kartor, läser vad andra som har varit där tycker och rekommenderar, noterar vilka växter, djur, fjärilar och träd som finns i parken, vilka leder som finns, hur lång tid de beräknas ta att gå och vilka av dem som skulle ”ge oss” mest, alla avstånd (kör-avstånd och körtider mellan olika punkter), vilka boenden som kan vara intressanta – både ur olika aspekter och för att få en bra variation, när solens upp- och nedgång är så att jag kan planera ungefär var vi ska befinna oss om vi vill se en soluppgång eller solnedgång med mera.

Jag grottar ner mig totalt och jag kommer att veta det mesta om parkerna innan jag ens satt min fot i dem. För mig är planeringen förknippad med stark förväntan och lika viktig som själva genomförandet av vandringen eller utflykten. Och att dela planen med X, och tillsammans (om än i varsin landsända) glädja oss är helt underbart och förstärker hela upplevelsen för oss när vi väl är på plats. Men innan denna tur är färdigplanerad lär det ta några veckor till. Det är mycket kvar som jag vill kolla upp!

Guideböcker, kartor, foton, diskussionsforum – det finns en oändlig guldgruva att gräva i om man vill börja förbereda och drömma om sina sommaräventyr redan nu. Glöm bara inte bort att det finns en underbar värld utanför dörren även den här årstiden – som är värd att utforskas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: