Hassafallsleden

Hassafallsleden (Hovslätt, Jönköping) är en kort men något krävande led som bjuder på en fascinerande och spännande natur. Leden går delvis på smala stigar, några trappor, spänger och broar.

Jag har varit vid Hassafall vid några tillfällen tidigare. Första gången gick jag hela leden (man fortsätter då längs Kallebäcksleden och går upp till Varkullen varifrån man har vid utsikt), men jag tyckte att de vackraste partierna av leden var längs ån, så jag föredrar att bara gå upp till fallen och sedan vända tillbaka till hembygdsgården i Hovslätt. Om man går hela leden är den ungefär 7 km, men det är betydligt kortare att bara gå till fallen och vända.

En del av Hassafall (och några ur mitt sällskap)
En del av Hassafall (och några ur mitt sällskap)

Jag, min dotter, min ena syster och hennes tre barn hade stämt träff idag på parkeringen och gick längs leden med målet att grilla vid det översta fallet (se bilden längst upp i inlägget). Vi kämpade oss med glatt humör längs stigen, uppför trappor och över spångar ändra fram – för att mötas av en överbefolkad grillplats vid foten till det översta fallet. En stund utforskade vi området runt omkring vattenfallet, men till slut valde vi att vända och gå neråt till den grillplats som ligger närmare hembygdsgården.

Där fanns mera utrymme och vi grillade grillade våra korvar och våra marshmallows, klättrade upp i träd (i alla fall barnen, och det var inte bara ett träd), tittade på blommor, åt harsyra, kastade sten och pinnar i ån, hoppade ut och balanserade på stenar nedanför vattenfallen och en massa annat spännande längs vägen.

Tibast
Tibast

Dagen var varm, runt 17 grader redan när vi träffades klockan 11, och vi upplevde att det blev grönare bara under de timmar vi var ute på leden. Det kryllade av vitsippor vid sidan av ån, och på flera ställen växte det rikligt med blåsippor. Vi såg även vårlök, kabbeleka och tibast på några ställen. Efter ungefär tre glada timmar var vi tillbaka vid våra bilar igen.

För dig som vill veta mer om Hassafallsleden:
Länk till Jönköpings kommuns informationsfolder om Hassafallsleden och Kallebäcksleden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: