Ljuvliga backsippor

Jag är, trots min okunnighet, en stor blomnörd och jag älskar den här tiden på året då allt vaknar till liv och jag får återse mina favoriter. Bland vårblommorna har jag visserligen många favoriter, men backsippan (pulsatilla vulgaris) tillhör det absoluta toppskiktet med sina uppiggande klara färger, luddigt håriga stjälkar och speciella klockform.

I morse var jag som vanligt ute och rastade mina hundar tidigt, tidigt (vi gick ut runt 04.50) och jag blev överlycklig när jag såg två backsippor i en grusslänt som vi passerade. Givetvis styrde jag genast stegen mot ”mitt” backsippeställe för att se om även ”mina” sippor blommade. Till min stora glädje fanns det fullt av backsippor längs den sandiga skogsvägen som går bredvid en slänt upp mot en kulle med tallar.

Backsippa i gryningsljus
Backsippa i gryningsljus

När jag kom till jobbet hade jag svårt att släppa tankarna på backsipporna, för de flesta var stängda och riktade neråt eftersom solen inte hade hunnit stiga över horisonten ännu. Till slut bestämde jag mig för att fråga min chef om det var möjligt för mig att ta ut lite av min flextid på eftermiddagen så att jag skulle ha möjlighet att fota backsipporna i dagsljus istället. Som tur var hade hon inga invändningar mot det.

Backsippor
Backsippor

Alltså gick jag hem från jobbet redan vid lunch och min ena hund följde med mig ut. Jag kunde knappt bärga mig tills jag kom fram till backsippestället. Skulle blommorna vara öppna eller var de bara knoppar? Skulle det gå att fota blommorna trots den hårda vinden? Och gud förbjude – tänk om något varit där och plockat dem så att det inte fanns några kvar?

Några av backsipporna
Några av backsipporna

Jag hade inte behövt oroa mig det allra minsta, för alla blommor var kvar, de blommade och vinden kom och gick bara i vågor. Även att backsipporna växer på ett någorlunda lugnt ställe där varken vandringsleder eller vägar går förbi så passerade först två damer och sedan en äldre herre och tittade konstigt på mig där jag låg på alla fyra eller platt på mage och fotade, med hundens koppel hårt i handen. Men det är sådant man får bjuda på.

Vacker backsippa
Vacker backsippa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: