Övernattning vid Vättern

Harge uddar är ett naturreservat som ligger i Askersunds kommun. Redan i höstas besökte jag och X reservatet och efter att ha fått ett tips från min väninna Linda upptäckte vi även det ovanliga vindskyddet som är ”inbyggt” i berget, som ligger oerhört naturskönt ovanför Vättern. Vi bestämde där och då att vi skulle sova över i vindskyddet nästa gång vi kom dit.

Vindskyddet är byggt "direkt i berget" vilket gör att det känns som en liten grotta
Vindskyddet är byggt ”direkt i berget” vilket gör att det känns som en liten grotta – något mina hundar tyckte om

Eftersom jag har ungefär 20 mil till naturreservatet, och X 80 mil fick vi avvakta i drygt ett halvår innan vi fick tillfälle att besöka underbara Harge uddar igen. Men i torsdags var det äntligen dags. Jag tog ledigt från jobbet efter lunch och så styrde vi bilen mot Askersund, i södra delen av Örebro län.

Man glömmer nästan bort att man inte är vid havet....
Man glömmer nästan bort att man inte är vid havet….

Naturreservatet består av många små uddar som ligger öppna för Vätterns vindar och vågor. I reservatet finns en vandringsled (bara 2,5 kilometer lång, men tänk på att den tar betydligt längre tid att gå än samma sträcka på plan mark) som följer uddar och vikar och det är vidunderligt vackert. Många av platserna inbjuder till pauser för att fotografera, vila eller fika. De höga klipporna ger en härlig utsikt över Vättern och när man står på de kala klipporna glömmer man lätt att Vättern är en sjö – man slås hela tiden av en stark känsla av att man är vid havet.

När vi hade installerat oss i vindskyddet gick vi in i det angränsande naturreservatet Klåvudden och satt på en klippa i solen och åt vår middag och njöt av att se ut över Vättern. På tillbakavägen såg jag till min lycka den lilla blomman kattfot, men lyckades inte ta några tillräckligt bra bilder av den. Efter att ha njutit av solnedgången från några klipphällar strax nedanför vindskyddet var det en fantastisk känsla att få krypa ner i sovsäcken och somna till Vätterns kluckande vatten som slog mot klipporna, och sjöfåglarnas ljud.

Solnedgången bevittnade vi från några klipphällar strax nedanför vindskyddet
Solnedgången mötte vi från några klipphällar strax nedanför vindskyddet

När jag vaknade till under natten stod månen högt på himlen och månstrålarna speglades i vattenytan. Det var vackert som i en saga. På morgonen kände jag en oerhörd tacksamhet över att ha fått tillbringa en kväll och natt på denna vackra plats, och om jag får möjlighet kommer jag definitivt att åka tillbaka igen.

För dig som vill veta mer om Harge uddar:
Länk till Länssstyrelsens information om naturreservatet Harge uddar

Tips: Från parkeringen kan du ta en kortare, och enklare, väg över ängsmark och genom liteskog för att komma till vindskyddet, om du inte vill, kan eller hinner följa den längre sträckan som går längs vattnet. Vindskyddet ligger en bit ner på klippan, så du behöver gå nerför en ganska brant trappa för att komma dit.

Här går vi över ängen mot vindskyddet med nattpackningen
Här går vi över ängen mot vindskyddet med nattpackningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: