Sälfjällsturen

Min första morgon i Sälen valde jag att börja med min favoritrunda från förra året – Sälfjällsturen. Detta är en rundtur på 14 km som till största delen erbjuder ganska lätt vandring, men stora vyer.

Vi kom iväg strax före klockan 05 och hundarna var lika glada och förväntansfulla som jag över att komma iväg
Vi kom iväg strax före klockan 05 och hundarna var lika glada och förväntansfulla som jag över att komma iväg

Utgångspunkten är Gammelgården, som ligger strax nedanför Högfjällshotellet. För mig tog bilturen dit knappt 3 minuter, vilket kändes väldigt lyxigt. Med mig hade jag mina två hundar och de var lika förväntansfulla som jag när vi gav oss iväg på spängerna över den våta marken som var täckt av hjortronblommor och rosling.

Rosling (Andromeda polifolia)
Rosling (Andromeda polifolia)

Från Gammelgården till liftarna i Lindvallen är det lätt uppförslut i 4 km, men så liten lutning att man knappt tänker på det. Underlaget består av spång och grusad led och man passerar flera vackra bäckar så man har fullt upp med att ta in allt vackert.

Från liftarna är leden mycket vältrampad i 1,3 kilometer då man kommer fram till Stensjön (en stenig sjö där besökare byggt en massa rösen). Området runt sjön är mycket populärt som fikaställe. De flesta som kommer hit åker förmodligen upp med liften istället för att gå från Gammelgården som jag och mina hundar gjorde.

Stensjön uppe på Sälfjället, Lindvallen
Stensjön uppe på Sälfjället, Lindvallen

Strax efter att man passerat Stensjön har man bara fjällhed framför och bredvid sig, och jag älskar sådana öppna vyer. Här såg jag de första blommorna av lappljung, men under turens gång hann jag se hundratals, ja kanske tusentals. Jag tycker att de är otroligt vackra!

Lappljung (Phyllodoce caerulea)
Lappljung (Phyllodoce caerulea)

Sedan jag gick här i fjol har man hunnit börja tillgänglighetsanpassa leden fram till Hemfjällsstugan, så leden är nu en tre plankor bred spång (så långt de har hunnit göra klart – och resten av sträckan fram till stugan kändes som en byggarbetsplats). Jag är lite kluven i detta. Självklart är det bra att göra natur tillgänglig för alla, men samtidigt ”bygger man bort” en stor del av vildmarkkänslan. Naturkänslan. Frihetskänslan. Personligen tycker jag även att det blir väldigt fult när man bygger så bred spång eftersom de syns på så långt håll.

Vissa delar av leden kändes nästan som en byggarbetsplats - den tillgänglighetsanpassas nämligen med en 3 brädor bred spång från Stensjön till Hemfjällsstugan

Hur som helst. När man kommer till Hemfjällsstugan finns det 3 vägval tillbaka till utgångspunkten. Jag valde det brantare alternativet, att gå upp på – och över – Mellanfjället precis som jag gjorde sist jag gick denna runda. Jag tycker absolut att det är värt att ta ett lite brantare alternativ (det är inte superbrant, egentligen mer som en rejäl uppförsbacke!) med tanke på utsikten man belönas med. Uppe på toppen passade jag även på att ta en paus och verkligen ta in omgivningarna.

På väg upp på Mellanfjället
På väg upp på Mellanfjället
Uppe på Mellanfjället
Uppe på Mellanfjället

Från Mellanfjället är det sedan ganska lätt vandring tillbaka ner mot Gammelgården. Men även att jag gick på i lite högre tempo hann jag se några små blommor jag inte kände igen; hönsbär, och jag tycker det är så roligt att få se nya blommor.

Cornus suecica
Hönsbär – Cornus suecica

Sista biten är densamma som man börjar gå, på spång, och den biten är också gemensam för alla 3 alternativen tillbaka från Hemfjällsstugan.

När man vandrar med hund är det guld värt att det finns vatten längs vägen
När man vandrar med hund är det guld värt att det finns vatten längs vägen

Rundan är cirka 14 kilometer och det tog mig fyra timmar i lunk- och fotograferings-tempo med hundarna att gå runt, och det var en glad mamma som kom tillbaka till de nyvakna tjejerna i stugan för frukost runt 09.30.

Tips – alternativa rutter

  • Tycker du att det är för kort kan du gå Mellanfjällsturen på 26 km som delvis är samma som Sälfjällsturen.
  • Tycker du att det är för långt kan du kapa 4 km i början och några i slutet genom att åka liften vid Lindvallen.

2 reaktioner till “Sälfjällsturen

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: