Syndalsturen

Sista morgonen i Sälen ville jag gå på något ställe som skulle ge mig minnen att bära med mig hem, och jag stod i valet och kvalet mellan tre-fyra olika alternativ. Till sist bestämde jag mig för att testa Syndalsturen eftersom det ligger i ett område som jag inte har gått i alls.

Anledningen till att jag ändå tvekade var för att turen även gick i skog och inte enbart på fjäll, men jag hade inte behövt oroa mig. Detta var en otroligt vacker och skön led att gå. Totalt är den cirka 15 kilometer och det tog mig runt tre timmar, inklusive en frukostpaus uppe på fjället.

När jag kom fram till dammen slutade det regna
När jag kom fram till dammen slutade det regna

Jag parkerade vid första parkeringen vid Myrflodammen (Tandådalen). Första kilometern följer leden en liten grusväg tills man kommer fram till stugan vid själva dammen. SMHI hade lovat fint väder, men från det att jag gick ut till bilen och tills jag kommit till stugan duggregnade det hela vägen, så jag antog att väderleksprognosen var fel – som den ju oftast är.

Solens första strålar efter regnet
Solens första strålar efter regnet

Jag hann dock inte långt längs leden förrän de första solstrålarna tittade fram där jag gick längs Myrflodammen, som mer är som.. ja ett våtmarksområde kanske, än en damm. Marken var väldigt våt, och på många ställen låg vatten även ovanpå spången.

Myrflodammen
Myrflodammen

Efter att man passerat den långsträckta dammen går man upp i barrskog och passerar ytterligare några våta områden där man ser det vackra fjället till vänster om stigen. Ungefär 3,5 kilometer från parkeringen når man Kläppenskjulet (se bild längst upp i inlägget). Man kan inte sova där, men det finns bord och bänkar.

Vid den här skogstjärnen, strax efter Kläppenskjulet, är det mycket vackrare än vid vindskyddet.
Vid den här skogstjärnen, strax efter Kläppenskjulet, är det mycket vackrare än vid vindskyddet.

Från vindskyddet börjar stigen gå uppåt. Man passerar en vacker skogstjärn där jag verkligen rekommenderar ett stopp. Omgivningen är mycket vackrare där än nere vid vindskyddet. Stigen fortsätter sedan uppåt. Även att jag svettades lätt där jag gick så var inte stigen särskilt brant, utan tvärtom väldigt lätt att gå. Snart fick man belöning för de höjdmeter man lagt bakom sig när vyerna öppnade upp sig.

Nu börjar jag komma lite högre upp...
Nu börjar jag komma lite högre upp…
Min frukostvy

Leden går sedan i öppen terräng upp på Lägerdalsfjället där det är har berg och fjäll i alla riktningar. Här valde jag att äta min frukost och njöt med alla mina sinnen av platsen och stunden innan jag och min hund Gemini motvilligt började gå nerför andra sidan av berget.

Otroligt vackert på väg ner från fjället
Otroligt vackert på väg ner från fjället

Leden var lätt att gå även på den här sidan, och vyn ofattbart vacker. Längst ner delar sig stigen och man svänger av från Sälenringen mot Myrflodammen.

Vatten... ord överflödiga
Vatten… ord överflödiga

De sista fyra kilometrarna går genom skog, över myrmark och bredvid en vacker å.

Den här turen blev jag väldigt förtjust i och jag skulle absolut rekommendera den till alla som vill ha en rundslinga med vacker natur som tar några timmar att gå.

Mina Hanwag-kängor fick jobba hårt idag för att hålla mina fötter torra
Mina Hanwag-kängor fick jobba hårt idag för att hålla mina fötter torra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: