Ångermanländsk blomsterprakt

Jag bodde i Örnsköldsviks kommun 1985-2008 och saknade varje år vårblommorna som jag varit van vid under hela min småländska uppväxt – mattorna av vitsippor som täcker marken och skogsbackarna som blir blå av blåsippor. Min upplevelse var att det knappt växte några blommor alls där så det var med stor förvåning jag och mina relativt nya ”blomnördsögon” gjorde den ena fantastiska upptäckten efter den andra när jag var i området förra veckan.

Norrlandsmix: Hjortron - Rubus chamaemorus Torta (fjälltolta) - Cicerbita alpina Klotpyrola - Pyrola minor Hjortron - Rubus chamaemorus
Norrlandsmix: Hjortron – Rubus chamaemorus, Torta (fjälltolta) – Cicerbita alpina, Klotpyrola – Pyrola minor, Hjortron – Rubus chamaemorus

Något som överraskade mig totalt var mängden orkidéer i form av fläcknycklar. Här hemma får jag gå eller åka till speciella platser där jag vet att det kan finnas, och har jag tur hittar jag några enstaka. Under turerna i Ångermanland såg jag fläcknycklar varje gång vi stannade bilen och på varje liten tur. De växte bokstavligen överallt.

Några av alla de fläcknycklar (Dactylorhiza maculata) jag såg
Några av alla de fläcknycklar (Dactylorhiza maculata) jag såg. De växte i mängder!

Något annat som fyllde mig med förundran var linneorna som växte överallt. Linnean är Smålands landskapsblomma, och när jag är ute för att fota den här hemma får jag gå till mina speciella ställen och verkligen leta efter dem. Dessutom är de så små och skira att det är svårt att få kameran att fokusera på blomman och stjälken. Uppe i norr var linneorna både större och fler. Jag såg linneor på alla ställen där jag var utom på Rotsidan, och jag njöt av de små vackra blommorna vid sidan av stigarna jag gick på.

Min landskapsblomma linnea - Linnaea borealis. På engelska heter den twin flower. Passande, eller hur?
Min landskapsblomma linnea – Linnaea borealis. På engelska heter den twin flower. Passande, eller hur?

Något annat som gav mig mycket glädje, på gränsen till eufori, var när jag hittade sileshår i Rotsidans naturreservat. Jag hade inte alls förväntat mig det eftersom det var klipphällar längs havet jag såg framför mig. Men vid en liten bäck hade det bildats ett smalt stråk med våtmark där det fanns alla sorters silehår: småsileshår, storsileshår och rundsileshår. När jag dagen efter hittade sileshår även i Skuleskogens nationalpark var lyckan total.

Sileshår av alla de slag: Storsileshår - Drosera anglica Rundsileshår - Drosera rotundifolia Småsileshår - Drosera intermedia
Sileshår av alla de slag: Storsileshår – Drosera anglica, Rundsileshår – Drosera rotundifolia, Småsileshår – Drosera intermedia. Några av dem har fångat insekter.

När jag var på Rotsidans naturreservat fick jag, som själv bor långt från havet, stifta bekantskap med en del nya växter (förutom strandvialen som jag stötte på när jag var på Öland för några veckor sedan):

Växter från klipphällarna vid havet: Flädervänderot - Valeriana sambucifolia Fackelblomster - Lythrum salicaria Strandvial (strandört) - Lathyrus japonicus Knutnarv - Sagina nodosa
Växter från klipphällarna vid havet: Flädervänderot – Valeriana sambucifolia Fackelblomster – Lythrum salicaria Strandvial (strandört) – Lathyrus japonicus Knutnarv – Sagina nodosa

När man går sådär och hittar den ena vackra blomman efter den andra börjar ögonen helt plötsligt registrera allt som avviker från det vanliga. Även sådant som inte är så färgglatt.

Lite gröna och mer diskreta växter: Mattlummer - Lycopodium clavatum Björkpyrola - Orthilia secunda Orkidén knärot i knopp - Goodyera repens Skogsnoppa - Gnaphalium sylvaticum
Lite gröna och mer diskreta växter: Mattlummer – Lycopodium clavatum, Björkpyrola – Orthilia secunda, Orkidén knärot i knopp – Goodyera repens, Skogsnoppa – Gnaphalium sylvaticum
Fluffig stagg
Fluffig stagg

Till och med att bara gå längs en vanlig skogsväg gav mig mycket glädje. Där fanns de flesta blommor som jag har hemmavid, men jag saknade åkervädd och stor blåklocka som det finns mycket av i Eksjö-trakten. Men istället fick jag se en del annat som jag inte är lika bortskämd med på mina vanliga promenader.

Blommor längs vägkant Höskallra - Rhinanthus serotinus Ärenpris - Veronica officinalis Kattfot - Antennaria dioica Gullris - Solidago virgaurea (för finnas hemma med)
Blommor längs vägkant Höskallra – Rhinanthus serotinus, Ärenpris – Veronica officinalis, Kattfot – Antennaria dioica, Gullris – Solidago virgaurea (för finnas hemma med)

Jag är oerhört tacksam över allt jag fick se och njuter av alla foton jag lyckades få med mig som minnen. Som avslutning bjuder jag på en uppfriskande färgglad strandmaskros.

Strandmaskros - Taraxacum sect. Palustria
Strandmaskros – Taraxacum sect. Palustria

FÖR DIG SOM VILL VETA MER
Leta gärna upp växterna hos den virtuella floran (drivs i samarbete med Naturhistoriska muséet), eller någon annan bra sajt, om du vill veta mer om dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: