Fjärilsrestaurangen

Idag har det precis som de senaste dagarna varit tryckande hett här i nordöstra Småland, något som i stort sett lamslagit oss eftersom vi har haft en ganska grå och sval sommar – i alla fall på höglandet. Det var trots gråväder för varmt för hundarna att gå ut mitt på dagen (därav våra mycket tidiga morgonturer mellan 05 och 08 cirka), men jag var rastlös och behövde komma ut en sväng.

Mindre tåtelsmygare - Thymelicus lineola
Mindre tåtelsmygare – Thymelicus lineola

Jag gick bara förbi sista huset här i mitt bostadsområde och genom en större dunge och kom ut på en grusad gångbana som passerar vår öppna trädgård ”Fobo”. Det är sällan jag kan gå förbi deras port utan att gå in och titta på alla blommor, för jag tycker att det händer något där bara från dag till dag. Så fort jag kom in upplevde jag att luften var full av fjärilar, och jag såg snart att det var ett 10-tal påfågelöga som flög runt tillsammans och flyktigt landade på olika blommor innan de flög vidare. Självklart kunde jag inte motstå frestelsen att försöka fota några av dem, även att de inte satt stilla många sekunder. I alla fall inte med vingarna utfällda – jag såg mest de svarta baksidorna.

Påfågelöga - inachis io
Påfågelöga – inachis io

Medan jag strosade runt inne i trädgården kom jag fram till något som jag inte sett innan: En fjärilsrestaurang, och det var nog det finaste på hela dagen. Där fanns vitlysing, stjärnflocka, purpursolhatt, röd kärleksört, rosenstav, blå bolltistel, humlesuga, hampflockel och fackelblomster på fjärilarnas meny!

Fjärilsrestaurang
Fjärilsrestaurang
Jag gillar den här blicken
Jag gillar den här blicken…

Tala om att det var en överväldigande må-bra-känsla (som jag faktiskt var i stort behov av just då) som sänkte sig över mig av allt det vackra jag fick se!

Ännu en påfågelöga - inachis io
Ännu en påfågelöga – inachis io

För dig som vill veta mer:
Vill du göra en egen fjärilsrestaurang? Här kan du läsa mer.
Länk till Fobo Ekologiska Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

En WordPress.com-webbplats.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: